Tłumaczenie: W jednym z nowych badań stwierdzono, że herbicyd „Roundup” amerykańskiego giganta agrochemicznego Monsanto (obecnie należącego do BAYER) odpowiada za nietolerancję glutenu (celiakię) i jej rozprzestrzenianie się w tempie podobnym do epidemii. „Celiakia i ogólnie nietolerancja glutenu są coraz większym problemem na całym świecie, ale szczególnie w Ameryce Północnej i Europie, gdzie cierpi około 5% populacji” – napisali naukowcy w metaanalizie prawie 300 badań.
„Uważamy, że glifosat, aktywny składnik herbicydu Roundup®, jest najważniejszym czynnikiem przyczynowym tej epidemii” dodali.
Badanie, opublikowane w czasopiśmie Interdisciplinary Toxicology w 2013 r., Zostało niemal całkowicie zignorowane przez media z wyjątkiem Mother Earth News i The Healthy Home Economist. Teraz, gdy glifosat otrzymuje uwagę, na którą zasługuje, będąc wymieniony jako przyczyna raka w procesach sądowych na 280 mln w Stanach Zjednoczonych (uwaga, miliard dolarów odszkodowania zostął już przyznany w sądzie, przyp. tłumacza) i sklasyfikowany jest jako rakotwórczy przez Światową Organizację Zdrowia i stan Kalifornia, nadszedł czas, aby przyjrzeć się roli tej substancji chemicznej w chorobach które powoduje:
Objawy tej, tak zwanej „nietolerancji glutenu” lub celiakii, są szokująco podobne w objawach u zwierząt doświadczalnych, które zostały wystawione na działanie glifosatu, twierdzą autorzy badania, Anthony Samsel, niezależny naukowiec, który doradza Departamentowi Zdrowia USA (w sprawie zanieczyszczenia arsenem pracował dla US Coast Guard w dziedzinie bezpieczeństwa chemicznego) oraz Stephanie Seneff, starszy badacz w Massachusetts Institute of Technology (MIT), prywatnym uniwersytecie badawczym w Cambridge.
Wskazali oni także na niedawne badania dotyczące wpływu glifosatu na układ pokarmowy ryb. Zmniejszył on ilość enzymów trawiennych i bakterii, niszczył fałdy śluzówkowe, zniszczył strukturę mikrokosmków w ścianie jelit i zwiększyła wydzielanie śluzu. „Te zmiany bardzo przypominają celiakię”, piszą Samsel i Seneff.
Ponadto liczba osób, u których zdiagnozowano nietolerancję glutenu i celiakię, wzrosła odpowiednio do rosnącego stosowania glifosatu w rolnictwie, zwłaszcza po stosowanej od niedawna praktyce pryskania zbóż tym herbicydem tuż przed zbiorem, która rozpoczęła się w latach 80 stała się rutyną w latach 90.:
Podczas gdy niektórzy spekulują, że niedawny wzrost celiakii (który, rozpoczął się zgodnie z powyższym wykresem około 2000 r.) powstał po prostu z powodu lepszych opcji diagnostycznych, ostatnie badania sugerują, że kryje się za tym niestety więcej.
W 2009 r. naukowcy poszukiwali przeciwciał glutenowych w zamrożonej surowicy odpornościowej pozyskanej w latach 1948 do 1954 r. do produkcji przeciwciał glutenowych i porównali je z próbkami pobieranymi u ludzi dzisiaj. Odkryli, że częstość występowania celiakii w młodszym pokoleniu wzrosła czterokrotnie.
Jako kolejny dowód naukowcy wymieniają następujące punkty: „Celiakia jest związana z zaburzeniem równowagi jelitowej, które można w pełni wyjaśnić znanym działaniem glifosatu na bakterie jelitowe”.
„Celiakia jest związana z upośledzeniem enzymów cytochromu P450. Wiadomo, że glifosat hamuje enzymy cytochromu P450 ”. „Niedobory żelaza, kobaltu, molibdenu, miedzi i innych rzadkich metali, takich jak te związane z celiakią, mogą być spowodowane silną zdolnością glifosatu do wiązania tych pierwiastków w kompleksach”.
„Niedobory tryptofanu, tyrozyny, metioniny i selenometioniny związane z celiakią są zgodne ze znanym niszczeniem tych aminokwasów przez glifosat”.
„Pacjenci z celiaklią również mają zwiększone ryzyko chłoniaka nieziarniczego, co również wiąże się z ekspozycją na glifosat”.
„Częstość występowania chłoniaka nieziarniczego wzrosła dramatycznie w większości krajów zachodnich w ostatnich dziesięcioleciach. Statystyki pochodzące z Amerijan Cancer Society wykazują wzrost o 80% od wczesnych lat 70-tych, kiedy glifosat został po raz pierwszy wprowadzony na rynek ”. „Problemy z replikacją związane z celiakią, takie jak niepłodność, poronienia i wady wrodzone, są również wyjaśnione przez działanie glifosatu”. Pozostałości glifosatu w zbożach, cukrze i innych uprawach prawdopodobnie rosną ostatnio, ponieważ ziarno jest suszone glifosatem tuż przed zbiorem, twierdzą naukowcy. Ta ukrywana, nielegalna praktyka stała się rutyną wśród konwencjonalnych rolników od lat 90-tych. Jak na ironię, ta praktyka zwiększa plony, zabijając je. Tuż przed śmiercią roślin uwalniają one swoje nasiona, aby rozprzestrzenić gatunek:
„Roślina stara się wysiać, gdy zaczyna umierać. Ostatnimi siłami uwalnia swoje nasiona – powiedział Seneff dla The Healthy Home Economist.
MORAŁ Z TEJ HISTORII: Musimy żyć bez glifosatu, a nie bez glutenu. A to oznacza żywienie się w sposób ekologiczny, zwłaszcza jeśli chodzi o zboża i zwierzęta jedzące te ziarna. Cóż, będziecie Państwo musieli nauczyć się żyć bez glutenu, dopóki nie wyleczycie swoich jelit.”
https://medizin-heute.net/wir-sind-nicht-unvertraeglich-gegen-gluten-sondern-gegen-glyphosat